DELOVANJE ENCIMOV

Izdelki Ecodor so pripravljeni s fermentacijo melase in rastlinskih izvlečkov. Naše tekočine vsebujejo encime. Encimi so beljakovine s specifično biokemijsko katalitično aktivnostjo. Encim se kot katalizator veže na delce (substrata) in tako olajša reakcijo substrata.

Encimi tako pospešijo reakcijo. (V primeru Ecodor encimi pospešijo naravno razgradnjo molekul vonja).

Encim (gr. en = v, zumè = kislo testo, kvas); staro ime za encim je „ferment“. ( Ferment: snov, ki povzroča fermentacijo = encim; fermentacija = vrenje ).

Vir: www.bioplek.org Encimi, pridobljeni s fermentacijo, so tako imenovani eksoencimi. S postopkom priprave se v izdelkih Ecodor odstranijo celične snovi, kot so kvasovke, glive ali bakterije.

Tehnično gledano imajo encimi katalitično aktivnost. Vsak encim je specifičen za določen substrat. Pri nadzoru vonjav to pomeni, da lahko ena vrsta encima katalizira pretvorbo le ene vrste molekule vonja. Vendar koncentrat Ecodor vsebuje koktajl encimov, ki lahko pospešijo zelo veliko število različnih reakcij razgradnje. Večina vonjav se razgradi.

Da bi zmes izdelka Ecodor prišla v stik s sestavinami vonja, koncentrat Ecodor 250- do 500-krat razredčimo z vodo. To raztopino razpršite nad vir vonja ali v odtok sistema za čiščenje zraka. Med molekulo vonja in kapljico Ecodorja pride do adsorpcije. S tem se molekule (vonja) odstranijo iz zračne faze. Encimi v zmesi izdelka delujejo kot katalizatorji naravnega procesa razgradnje in nevtralizirajo vonj.

Molekulo vonja lahko nato nevtralizirate na več načinov.

Ko molekula vonja tvori nepovratno vez z delcem, ki je v sistemu Ecodor, se imobilizira. Običajno gre za obarjanje, pri katerem iz delca vonja (njegovega iona) in iona iz raztopine Ecodor nastane sol. To prepreči, da bi se molekula vonja vrnila v zračno fazo, kar zmanjša koncentracijo molekul vonja.

Ko se molekula vonja poveže z encimom v sistemu Ecodor, se katalizatorsko razgradi v razgradne produkte, ki ne povzročajo vonja in bi nastali tudi pri običajni razgradnji. Ecodor le pospeši proces razgradnje. Tudi to bo zmanjšalo koncentracijo molekul, ki povzročajo neprijeten vonj.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja